7 серпня 2018 р.


«Живу, люблю і дихаю тобою, моє найкраще місто на землі!»

Історія розповідає, що вперше Берестечко згадується в документах за 1445 рік. Тоді воно мало назву Берестки і виглядало звичайним селом, а вже через 100 з лишнім літ перетворилося на квітуче містечко з престижним Магдебурзьким правом, яке було йому надано 7 липня 1547 року великим князем Литовським і королем Польським Сигизмундом ІІ Августом. У 1756 році цей привілей був підтверджений. Берестечко могло «мати корчми з медом і пивом, корчми горілчані і винні, одержувати чопове, торгове мито, торги проводити в кождний понеділок, а ярмарки – на Іллі і на запусти перед Пилипівкою». Цю милість, перевтілившись у короля Польського Сигизмунда, на святкуванні з нагоди обох дат, переповів юний Іван Сапіжук.

І хоча ні за площею, ні за кількістю населення це поселення тепер не відповідає статусу міста, ми всі дуже гордимося своєю батьківщиною. Вона у нас легендарна завдяки козацькій звитязі, численним пам’яткам історії та архітектури, відома смачним хлібом і короваями, спеченими у кондитерському цеху Тетяни Макіїшиної, виробами ковбасного цеху «ВОЛіК» Олега Врагова, смачними макаронами ТзОВ «Берестечківської хлібопекарні» Ігоря Ярмощука, повидлом та консервацією Берестечківського плодоконсервного заводу Олександра Захарчука та ін.

З нагоди присвоєння Берестечку Магдебурзького права у місцевому Будинку культури відбувся святковий концерт «Живу, люблю і дихаю тобою, моє найкраще місто на землі!»

Урочистість вітальними словами відкрила міський голова  Валентина Залевська.




До пісенних, віршованих, танцювальних, гумористичних вітань артистів, які у Берестечку, схоже, народжуються у кожному домі, запрошувала ведуча концерту Марія Ривачук, а музичне оформлення свята забезпечив Володимир Придальний. Працівники бібліотеки для дорослих допомагали у організації концерту.


Жартівливі сценки в ролях кумась Палажки і Параски майстерно озвучили Марія Ривачук і Галина Вознюк.


Свій натхненний спів дарували солісти Ольга Воляник-Круглік, Тетяна Повзун, тріо "Злагода" Берестечківського психоневрологічного інтернату у складі Марії Ривачук, Леся Залевська, Лариси Пасічник, народний аматорський вокально-інструментальний гурт "Берест" та ін.

 



Віртуозні па публіці презентували танцювальні колективи БДЮТу "Тандем" і "Дивосвіт" (керівники Леся Метельська і Оксана Данилюк).



Гості святкової програми внесли у концерт особливу окрасу: народний аматорський вокальний ансамбль клубу за інтересами «Барви осені» Горохівського райнного народного дому «Просвіта» заполонили своїм голосом усіх присутніх, ставши загальними улюбленцями.




Бачилося, відчувалося, раділося, що це свято у Берестечку сподобалося всім, хто любить самобутнє містечко, хто цінує людей, завдяки яким його обличчя гарнішає, а історія багатішає добрими справами.

Немає коментарів:

Дописати коментар