26 липня 2017 р.

470 років тому Берестечко одержало Магдебурзьке право

Цьогоріч жителі одного з найменших в Україні містечок вирішили віддати належне шанування цій поважній далекій події. Історія розповідає, що вперше Берестечко згадується в документах за 1445 рік. Тоді воно мало назву Берестки і виглядало звичайним селом, а вже через 100 з лишнім літ перетворилося на квітуче містечко з престижним Магдебурзьким правом, яке було йому надано 7 липня 1547 року великим князем Литовським і королем Польським Сигизмундом ІІ Августом. У 1756 році цей привілей був підтверджений. Берестечко могло «мати корчми з медом і пивом, корчми горілчані і винні, одержувати чопове, торгове мито, торги проводити в кождний понеділок, а ярмарки – на Іллі і на запусти перед Пилипівкою». Цю милість, перевтілившись у короля Польського Сигизмунда, на святкуванні з нагоди обох дат, переповів юний Іван Сапіжук.

І хоча ні за площею, ні за кількістю населення це поселення тепер не відповідає статусу міста, ми всі дуже гордимося своєю батьківщиною. Вона у нас легендарна завдяки козацькій звитязі, численним пам’яткам історії та архітектури, відома смачним хлібом і короваями, спеченими у кондитерському цеху Тетяни Макіїшиної, виробами ковбасного цеху «ВОЛіК» Олега Врагова, смачними макаронами ТзОВ «Берестечківської хлібопекарні» Ігоря Ярмощука, повидлом та консервацією Берестечківського плодоконсервного заводу Олександра Захарчука та ін.

Відзначення іменин Магдебурзького права відбулося у старовинному міському парку, який працівники Комунгоспу, міської ради, бібліотек для дорослих та дітей  на чолі з Берестечківським міським головою  Валентиною Залевською окультурнив у минулому році і тепер навіть пенсіонери називають його улюбленим місцем відпочинку.

Урочистість вітальними словами відкрила її ініціаторка міський голова  Валентина Залевська, молитвою – настоятель Свято-Троїцького собору о. Дмитро Петрущак.

Виступи в різножанровій концертній програмі «Над нами сонце величаво йде, вклоняється над славним Берестечком» майстерно переплела з віршованими побажаннями художній керівник БК Марія Ривачук, а музичне оформлення забезпечив Володимир Придальний.

До молитовних, пісенних, віршованих, танцювальних, гумористичних вітань артистів, які у Берестечку, схоже, народжуються у кожному домі, запрошували ведучі концерту Марія Ривачук і Ірина Котик. 



Змістовний пролог "Голуб миру" з хистом красномовців озвучили учасникик драматичного гуртка "Літерос" (керівник Оксана Данилюк) БДЮТ м. Берестечко, жартівливі сценки в ролях Палажки і Параски, кумась - вихованці Берестечківської музичної школи Іванна Рузак й Ірина Козлюк, а ще Марія Ривачук і Людмила Форманюк.






Свій натхненний спів дарували церковний хор Свято-Троїцького собору (регент Олена Черниш), солісти Михайло Друзюк і його донька Юлія, Тетяна Повзун, Надія Юзвик, тріо "Злагода" Берестечківського психоневрологічного інтернату у складі Марії Ривачук, Людмили Форманюк, лариси Пасічник, народний аматорський вокально-інструментальний гурт "Берест", тріо "Берестечківські козаки" і ВІА "Дивосвіт" ЗОШ І-ІІІ ст. м. берестечко, ВІА "Веселковий водограй" БДЮТу.




Віртуозні па публіці презентували танцювальні колективи БДЮТу "Тандем" і "Дивосвіт" (керівники Леся Метельська і Оксана Данилюк), а мелодійну музику гарно виконали учні викладачів Берестечкіської музичної школи Галини Мартинюк і Марії Смолки - баяніст Віталій Левченко і бандуристка Єлизавета Старик.

Бачилося, відчувалося, раділося, що це свято у Берестечку сподобалося всім, хто любить самобутнє містечко, хто цінує людей, завдяки яким його обличчя гарнішає, а історія багатішає добрими справами.


Немає коментарів:

Дописати коментар