16 грудня 2019 р.


«Співи, танці, небилиці, славні були в Перемилі вечорниці!»

«Співи, танці, небилиці, славні були в Перемилі вечорниці!» - таким лозунгом хотілося б охарактеризувати всю неповторну, дружню та надзвичайно колоритну атмосферу святкування Андріївських вечорниць, які відбулися у НД "Просвіта" с. Перемиль.


Завідувач місцевої бібліотеки Оксана Маслічук разом із директором НД "Просвіта" с. Перемиль Ларисою Лейбик гостинно запросили нас, бібліотекарів Берестечківського округу, повернутися в минуле, щоб відчути красу та велич древніх обрядів - відвідати Андріївські вечорниці.



НД "Просвіта", мов та рукавичка, вмістив у собі неймовірну кількість учасників та глядачів - в залі ніде було яблуку впасти, - ще б пак!, адже кожен присутній хотів бути причетним до прадавніх українських звичаїв та відчути на собі магію і міць Андріївських гадань.




Ми повністю поринули у атмосферу свята. Ніби розсунулися рамки часу і всі перенеслися в старі-добрі часи, коли молодь та старше покоління збиралися напередодні святого Андрія на вечорниці. Наші очі горіли цікавістю і захопленням. Свято пройшло на одному подиху.






Все було, як годиться: і дівчата з парубками, і ворожіння, і вареники, і калита, і щедрі пригощання. Організатори дійства змогли передати присутнім частинку духовного скарбу українського народу, продовжити давні традиції та гарні обряди.








Міцний наш рід, жива у ньому пам`ять про минуле. Тож бережімо цю прекрасну, невичерпну скарбницю – у ній розум, кмітливість, гумор, надія. Хай у всіх завжди живим вогником світяться обереги пам`яті!


Немає коментарів:

Дописати коментар