26 квітня 2017 р.

Тінь від Чорнобильського крила


Ми атомні заложники прогресу
Вже в нас нема ні лісу, ні небес
Так і живем від стресу і до стресу
Абетку смерті маємо — АЕС.
(Л. Костенко «Летючі катрени»)

Чорнобильська трагедія... Ось уже 31 рік дзвони Чорнобиля стукають в наші серця. Змушують нас зупинитись і озирнутись в той страшний 1986-й... 31 рік минув відтоді, а пам’ять наша зберігає все до найменших подробиць, бо надто вражаючими і болючими були ці подробиці.  
 
Скільки зламаних доль? Скільки сиріт, що втратили батьків, скільки ненароджених  дітей, скільки нових хвороб?  Чорнобиль... Це  35 тисяч забраних життів, це мільйони людей, які постраждали від радіації. Це виведена з господарського обігу частина території України – сільськогосподарські землі, лісові масиви та водоймища – мертва зона, "зона відчуження" в  2712 кв. км .

Проходять роки після аварії на ЧАЕС. А біль не вщухає, тривога не покидає людей. Ще довго ми будемо відчувати на собі  наслідки трагедії, ще довго чутимемо її дзвони. Вони лунатимуть за тими, кого вже немає, кого не стане завтра, хто заплатив за чиюсь помилку своїм здоров’ям, життям. Доземно схиляємося в подяці перед ліквідаторами цієї страшної аварії. Перед живими. Перед пам’яттю до часу померлих від радіаційного смерчу.

З нагоди цієї сумної дати в Берестечківській міській бібліотеці для дорослих діє книжкова виставка-меморіал "Тінь від Чорнобильського крила". Користувачі бібліотеки  мають змогу познайомитися з книгами, періодичними виданнями, які розповідають про трагічний час Чорнобильської трагедії, про мужність  ліквідаторів цієї жахливої аварії, масштабної катастрофи, яка згубила життя багатьох тисяч людей.




Немає коментарів:

Дописати коментар