30 травня 2018 р.

«Довірливо очима експонатів минуле наше дивиться на нас»

                                Там, за вікном нуртує сьогодення,
                                А тут, де тиша ніби вкопана стоїть,
                                По-своєму святкові і буденні
                               «Законсервовані» миттєвості століть.
                                Щоб ми могли своє вчорашнє знати.
                                Мов книгу знань, щоб погортали час,
                                Довірливо очима експонатів
                                Минуле наше дивиться на нас...

55 років для людини – це більше як півжиття. Однак 55 років для установи – це зовсім мало. Берестечківській народний історичний музей за час свого існування став окрасою Берестечка. Щороку його відвідують понад 1000 осіб. Він зачаровує туристів не лише з Волині, а й з усієї України.

18 травня, у день працівника музею та з нагоди видатного ювілею у приміщенні міської ради провели краєзнавче свято «Довірливо очима експонатів минуле наше дивиться на нас».

Привітати заклад-ювіляр прийшли керівники району та міста Берестечко: начальник відділу культури Горохівської РДА Діна Колесник, міський голова Валентина Залевська, представник Горохівського історичного музею Мар’яна Єгорова, відповідальний секретар газети "Горохівський вісник" та уродженець Берестечка Ігор Гуковський, а також представники організацій та установ на території міста Берестечка, із якими співпрацює краєзнавчий музей – працівники бібліотек для дорослих та дітей, музичної школи, психоневрологічного інтернату та ін.

Вітаючи колектив музею із славним ювілеєм начальник відділу культури Горохівської РДА Діна Колесник підкреслила, що та величезна наукова і дослідницька робота, яка проводиться працівниками закладу не може залишитись непоміченою: «Ми прагнемо зробити все можливе для того, щоб дати «друге дихання» музею, можливо, відкрити нову сторінку його історії, яка дозволить, використовуючи нові сучасні методи роботи, рухатись вперед. Ми маємо багато ідей та намірів, але це той випадок, коли не потрібно «махати шаблею», а краще крок за кроком рухатися вперед, наш музей має бути одним з найкращих на Волині – підкреслила Діна Колесник. – Я хочу сьогодні привітати вас зі святом: це лише перші 55 років, але ж скільки попереду ще справ!»



"Наш музей є справді родзинкою області, візитною карткою. Саме сюди ми ведемо гостей нашого міста, щоб познайомити з історією краю і презентувати наше місто і область. Тому Берестечківський народний історичний музей – це справжні ворота в історичну пам'ять, історичну духовність, і ворота в Берестечко", − зазначила міський голова Валентина Залевська.


На адресу закладу лунали численні привітання, директора музею Олега Дергая нагородили грамотами та подарунками.




Очільник Берестечківського народного історичного музею Олег Дергай також подякував усім працівникам: і тим, хто був присутній на урочистостях, і тим, кого вже немає, а також усім, хто підтримав музей і допоміг відшукати експонати.



З ювілеєм Берестечківського народного історичного музею майстерно вітав ансамбль  скрипалів місцевої музичної школи із композицією Джона Леннона «Esterday» (керівник – Олена Черниш).



Чуттєво та переконливо звучала розмова сучасника зі Сивою Давниною у виконанні ведучої свята Марії Ривачук та Валентини Залевської. Для більш глибокого сприйняття пристунім пропонувалася презентація «Берестечко крізь пелену віків».



Зворушливо та проникливо звучали варіації на тему української народної пісні «Взяв  би я бандуру» у виконанні учениці музичної школи Єлизавети Старик.



Любов до рідного міста проявила учениця музичної школи Сара Загір, прочитавши вірш Миколи Линника «Люблю тебе».


Працівники бібліотеки не тільки допомагали у  підготовці святкового концерту, а й  брали активну участь у його проведенні. Бібліотекар міської бібліотеки для дорослих Іванна Шморгун, викладач БДЮТу Ольга Шваєвська та директор місцевого будинку культури Володимир Придальний були відповідальні за звукотехнічний супровід виступів.


На закінчення свята всі присутні мали змогу побувати у своєрідній "машині часу", створеній відданою працею працівників Берестечківського історичного музею і на декілька хвилин перенеслась у світ прадавніх історій та легенд. Олег Дергай провів екскурсію музеєм.





Люди, частіше відвідуйте музеї! Цікавтесь історією свого народу, краян, роду, адже без минулого ми не варті майбутнього!


Немає коментарів:

Дописати коментар