26 листопада 2018 р.


Презентація фільму
«Я вірю, що закінчиться війна»


З нагоди Дня Гідності та Свободи 20 листопада у будинку культури міста Берестечко вшанували пам’ять полеглих героїв та живих воїнів-героїв АТО презентацією документального фільму «Я вірю, що закінчиться війна», знятого журналістами газети «Волинь-нова» з ініціативи дружини воїна АТО Михайла Харківа – Євгенії Харків.



Читаючи на афішах назву фільму, ми знали, що будемо йти не чудуватися фантастикою чи перейматися любовною драмою, а що відчуємо жорстокий подих кривавого жахіття на Сході, яке не перестає ранити, вбивати, сиротити українські сім’ї, що почуємо правду про війну з вуст тих, хто повернувся живим із її пекла, і що горюватимемо з матерями, вдовами загиблих. Наші сподівання справлились. У чималому залі не було вільних місць.




Із екрана учасники АТО Михайло Кос, Микола Бернадський, Богдан Шкорупський, Андрій Здинюк із Горохова, Денис Шелін зі Скобелки, Олександр Пачковський із Перемиля; Петро Цикман із Журавників, Василь Збудовський із Широкого, Юрій Мельничук і Сергій Андрєєв із Галичан, Оксана Гальчин із Довгова, Сергій Сірий із Мар’янівки, Віталій Казіміров із Новосілок; Олексій Тимчишин зі Шклиня, Михайло Харків зі Скригова розповідають про те, як їхали на війну в шкільних автобусах, у поїздах поруч із українцями – московськими заробітчанами, про «першу»; далеко не готову до війни армію без одягу і харчів, про побратима Миколу Вільчинського, який уранці радів народженню донечки, а ввечері загинув від кулі ворожого снайпера, про те, що створили на Горохівщині громадську організацію «Спілка учасників АТО «Щит», щоб допомагати одні одним вирішувати проблеми і не замикатися в собі після пережитого на передовій, і про мрію вдягнути форму і пройтися НАШИМ Сімферополем…

У фільмі плачуть біля могил, обіймаючи осиротілих синів і донечок вдови Тетяна Сливка з Горохова, Наталія Вільчинська зі Стариків, Інна Ліщина зі Звинячого і біля осель без синів матері Марія Бідула з Горохова, Оксана Ліщина зі Звинячого. Про допомогу жителів Горохівщини армії для сучасників та історії говорять декан Горохівського деканату отець Андрій Сидор, керівники району і міста, волонтери.

А потому своїми враженнями зі сцени щиро поділилися голова Горохівської райдержадміністрації Юлія Гринчук, голова Горохівської районної ради Тарас Щерблюк, Берестечківський міський голова Валентина Залевська, які перед початком перегляду з Перемильським сільським головою Надією Маселко поклали квіти до могил воїнів АТО Юрія Данилюка, Миколи Вільчинського, Олега Гунька.

Виступили також творці фільму – редактор газети «Волинь-нова» Олександр Згоранець та журналіст Олег Криштоф.



Під аплодисменти на сцену запросили учасників АТО. Від них слово мовив Валерій Бобрик.

На вечорі звучали пісні у виконанні народного аматорського гурту «Берест» БК м. Берестечка. Переповнений зал виконав Державний Гімн України.




Вечір доповнила виставка речей з Майдану «Майдан на дотик», яку підготував директор місцевого музею Олег Дергай.



Мирного неба над головою та віри в те, що війна закінчиться, побажали всім авторка сценарію Марія Ривачук і ведуча Валентина Надашкевич.


Від імені працівників бібліотеки для дорослих хочемо висловити велику вдячність за клопітку і доволі нелегку працю творцям фільму. Адже на цей фільм чекали. Він, безсумнівно, орієнтований на українського, насамперед, волинського глядача і дуже доречний в умовах, коли війна на Сході триває п'ятий рік… Всім батькам, вдовам та дітям загиблих воїнів – наш земний уклін. Нехай цей фільм принесе всім нам віру в майбутнє, наповнить серця надією та поєднає у високому прагненні до миру та злагоди!



Немає коментарів:

Дописати коментар